WELKOM........ WILLKOMMEN........ BIENVENUE....... WELCOME
Met dank aan Evi Kroneraff voor het vele typwerk, Heino Welman voor de vertaling en Karla Visser voor de adviezen en het scannen van de plaatjes.

Nog steeds verkrijgbaar !!!
We hebben de hand weten te leggen op de originele HONIG bouwplaten van SCHIPHOL. Wellicht de laatste van de platen die nog aanwezig zijn in Nederland. In ieder geval wordt er door de echte liefhebber al lang op gewacht en was het de vraag of er nog wel boven water zouden komen.
We hebben de origenele platen op A3 formaat overgezet. Te bestellen voor Euro 34.00 (zie hierna ).

Er kan echter ook een print gemaakt worden van de originele scans op 200 grams karton. Deze platen wordt dan op de rol opgestuurd. Kosten hiervoor zijn Euro 185 (incl verzenden).

Zie hierna voor verdere algemene informatie en over de set A3 bouwplaten.

Hertogsteegpoort te Nijmegen! !!
De funderingen van de poort zijn opgegraven!.
Delen van de poort zijn op het maaiveld herkenbaar aangegeven en gemarkeerd.
De opening in Nijmegen van de Hertogsteegpoort op het bekende Hertogplein is een feit, en 13 september 2008 feestelijk ingewijd.

De door ons uitgegeven bouwplaat van de oorspronkelijke poort (schaal 1:250) ter ere van de monumentendag is in Nijmegen te verkrijgen bij:

Woondecoratie Brinkman, aan de Pauwelstraat (centrum Nijmegen)
VVV Rijk van Nijmegen, Keizer karelplein
Museum het Valkhof.

Voor slechts Euro 5.00.

Bij ons bestellen kan ook: MAIL info@bouwplaten.nl

Nieuw verkrijgbaar !!!
Behalve de bouwplaten van Schiphol komen er steeds meer aanbiedingen binnen van mensen die oude bouwplaten in hun bezit hebben en deze weer willen delen met anderen.
Zo zijn er van twee uitgaven van Emsco uit Den haag de oude FLYING DUTCHMAN bij ons te verkijgen. Een oude eenvoudige plaat van een molen en van een olie tanker (TALENS) zijn bij ons op te vragen.
Zelf hebben we een bouwplaat weten op te sporen van het Muiderslot. Dit betreft de uitgave van het kinderboekenweek geschenk.

Mocht u nog terug denken aan de oude cruises dan is bij ons de bouwplaat van de SS Rotterdam op te vragen. Deze is er in de kleurstelling grijs (schaal 1:400) en blauw (schaal 1:350). Wij werken aan het model in de genoemde kleuren in een schaal van 1:700.

BOUWPLATEN SCHIPHOL.
Met dank aan Robert van der Zaal.

De bouwplaten zelf zijn nog uit de begin tijd van de uitgifte (medio 1938-1939). Gedrukt werd op het nog echte en aloude strokarton. Dat is duidelijk zichtbaar aan de restdelen van het stro, duidelijk waarneembaar aan het oppervlak. De platen zijn zeer nauwkeurig gescand. Dat de druktechniek van toentertijd niet die van tegenwoordig kan benaderen is welhaast duidelijk. De kleuren per plaat verschillen en ook op de bouwplaat zelf varieert de helderheid.
Door de tijd is het karton verouderd waardoor het geliger geworden is. De keus is geweest het nostalgische te verlaten en de onderdelen te verfrissen naar de huidige tijd, of de scans te laten voor wat deze zijn.
Het verfrissen zou dan zijn: het digitaal aanpassen van de scans zodanig dat de ondergrond geheel verdwijnt en de kleuren weer een frisse uitstraling krijgen. Het leuke aan de bouwplaten is echter de handmatige manier van uitwerken (alles is nog met pen en liniaal getekend) en het inkleuren (vlakken met waterverf en potlood, de kleine vlakken met potlood). Aanwijzingen voor het bouwen werden in een mooi handschrift tussen de onderdelen opgenomen.

Wij hebben besloten de scan te laten voor wat deze is en deze verder als basis te gebruiken, inclusief dus de vergeling en het stro-uiterlijk. Omdat de grootte (buitenmaatvoering) van de gedrukte plaat per plaat verschilt zou het te kostbaar worden om deze rechtstreeks te laten printen. Er zou dan te veel materiaal versneden moeten worden, tenzij in grote aantallen.
Er is daarom op dit moment voor gekozen om de bouwplaten terug te brengen naar een maat van het standaard verkrijgbare A3 karton. Dit betekent dat alleen herschikking van de onderdelen heeft plaatsgevonden voor zover mogelijk en noodzakelijk. Enkele onderdelen zijn geknipt omdat ze groter/langer waren en daarom niet zouden passen. Het stro-uiterlijk is gerestaureerd en gehandhaafd.
De bijgaande foto's geven de geplakte bouwwerken weer op basis van proefprints op 200 grams karton.

Elk bouwwerk is als te bouwen model los te bestellen:
stationsgebouw met verkeerstoren en seinmasten a Euro 7.50 (3 stuks A3
het restaurant met afhandelings gebouwen
a Euro 11.50 (5 stuks A3
hangar 1 (met bovenlichten)
a Euro 7.50 (3 stuks A3)
hangar 2 (met Schiphol tekst)
a Euro 7.50 (3 stuks A3)
als een poster voor het opstellen van de vliegtuigen (tekenformaat A1 60 cm x 84 cm):
ondergrond met gras en platform print a Euro 75.00

Er kan een print gemaakt worden van de originele scans op 200 grams karton. Deze platen wordt dan op rol opgestuurd.
Kosten hiervoor zijn Euro 185 (incl verzenden).

Mocht er zeer veel belangstelling bestaan voor 1 op 1 uitgifte echt als een originele bouwplaat dan kan dit alsnog worden overwogen. Het aantal af te nemen exemplaren speelt dan uiteraard een rol.

Heb je belangstelling meld je dan alvast aan via onze mail:
info@bouwplaten.nl

Dat deze gebouwen slechts een onderdeel vormen van de totale uitgifte van HONIG weten de echte kenners. De vele vliegtuigmodellen die Schiphol bevlogen waren te koop (Honig etenswaren) via de kruidenier en andere levensmiddelen winkels. Van deze modellen zijn nu nog op meerdere plaatsen de originele kartons te verkrijgen.

De (kartonnen) gebouwen geven het beeld weer van Schiphol van na de verbouwing van 1936. Het betreft de periode begin 1937 tot 10 mei 1940 (op basis van info).
De originele bouwplaten zijn van hand tot hand gegaan. Eerst binnen de familie Troelstra, van broer naar broer, en later naar Robert van der Zaal. We mogen blij zijn dat er nog een serie originele bouwplaten is opgedoken. Het blijkt dat er al flink geknipt en geplakt is toentertijd. Ook de vader van Robert weet daar alles van.

Graag vernemen we of voor de vliegtuigen zelf ook nog belangstelling is.

Voor andere bouwplaat modellen kijk verder op deze website.
Voor vragen, reacties of bestellingen mail ons: info@bouwplaten.nl
terug naar boven